Mälumängu tulevik

Arutelu mälumänguteemade üle (Discussion Board)

Moderaatorid: aadu, Hallvatt

Vasta
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas tauno »

Tegin huvi pärast statistikat mälumängudel osalemise kohta.

Osalejaid üksimängu EMV-l:
2004/2005 hooajal 82
2005/2006 hooajal 64
2007/2008 hooajal 54
2009/2010 hooajal 40
tänavu siis 44 ehk kriipsu võrra rohkem kui mullu. Samas kui võrdleme tänavuse hooaja mängudel osalenuid, siis enamikel mängudel osalus võrreldes mullusega suurusjärgus -20%. Nii et pidev langus jätkub, oleks nagu põlvkonnavahetus, aga samas ega uut põlvkonda juurde ei tule.

Paarismängus EMV-l
2004/2005 hooajal 49 paari
2005/2006 hooajal 38 paari
2007/2008 hooajal 28 paari
tänavu uus miinimumrekord 27 paari (mullu 33)

hooaja jooksul toimunud paarismängudes on osaluse langus väiksem kui üksikmängudes, aga siiski märgatav. Masu kaela ei saa kah kõike ajada, langus on toimunud juba tükk aega. Kas peaks tõmbama paralleele male, kahevõistluse, suusatamise ja muude langusaladega ? :)

Aga mis siis teha?

Elu on näidanud, et Tallinna mängudel on sageli väiksem osalus kui mujal ja enim tuleb kohale Tartus. Rohkem mänge Tallinnast välja viia?

Ilmselt peaks mõtlema midagi uut võistkonnamängude osas. Uutel on raske kohe tulla üksik- või paarismängule, võistkondade kaudu on lihtsam. Paarismängudel on rahvast üldarvuna rohkem kui individuaalidel ja muidugi ka võistkonnamängul, nii et see seltskondlik kaasamine on tähtis. Võib-olla teha mingi üleriiklik võistkondlik sari Maakilva kõrvale, mis pole nii lühike. Ja on ju paar korda heietatud mõtet, et need regionaalsed võistkondlikud sarjad osaliselt kokku klopsida (Jüri, Tartu, Pärnu, Rakvere, Haapsalu jt).
Ja oleks telekas mingi normaalne mälumäng, eks vast aitaks ka seegi. Aga kas üldse keegi enam mäletab, millal seda on mõne eesti kanali pealt nähtud viimati...
Viimati muutis tauno, 18.04.2011, 07:53, muudetud 1 kord kokku.
Vilniuse Žalgiris
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas polt »

Tead ma olen vaadanud seda asja ja märganud, et kaduma on läinud sellised keskmise tasemega mälumängurid, kes sabaotsas omavahel ragistavad. Äkki asi muutuks kui need nö tipud keda on stabiilselt 10-12 meest või 6-8 paari. eraldada mingisse eliitliigasse ja teha siis teistele natuke lihtsamaid mänge-äkki sellest oleks abi.
Ma vaatasin kui palju saadi punkte eestikate individuaali saba ja keskosas -lihtsa mängu kohta ikka väga vähe. Tasemevahe esimeste ja nö halli massi vahel on muutunud iga aastaga suuremaks ja suuremaks.Ime siis et mass tagant ära kaob.
Kindlalt tuleb ka võistkonnamängul negatiivne osalusrekord sel aastal.10 võistkonda on usutavasti juba tubli tulemus. ja ega see supertiimide moodustamine vist ka selles mänguvaldkonnas head ei tee.
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas tauno »

10 võistkonda oleks väga niru, vast ikka punnitab 15 ära...

2010 - 17 võistkonda
2009 - 15 võistkonda
2008 - 20 võistkonda
2007 - 18 võistkonda
2006 - 21 võistkonda
2005 - 19 võistkonda
2004 - 20 võistkonda
2003 - 17 võistkonda
Vilniuse Žalgiris
illar
Postitusi: 226
Liitunud: 13.04.2009, 21:38

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas illar »

Palju õnne Igorile ja eelneva jutu taustal oleks mälumängu popularsieerimisest huvitatud mälumänguritel endil ilmselt soodus hetk Habali tiitlile ka mingi turunduskampaania teha. Las Habal avab näiteks koolinoorte meistrivõistlused ja mängib seal üksi väljaspool arvestust kaasa. Ühelt poolt teadvustab see kohaletulnutele adekvaatset pilti Eesti mälumängust ja teisalt näitab noortele, et ka vahetult pärast kooli on juba võimalik edu saavutada.
Kui seda foorumit loevad ka erinevate kohalike sarjade korraldajad, siis kutsuge Habal mõnd mängu läbi viima (saab ju suuremalt välja reklaamida, et "küsib ja mängu viib läbi valitsev Eesti meister Igor Habal"), samuti võiks näiteks Põder-Vahter vahel väikese trummipõrina saatel "tuuril" käia. Hiljuti Virumaa Teatajast lugesin, et Lääne-Virus näiteks pea igas kohalikus vallas toimub oma sari. Võiks ju neil väikestel mängudel nt kord aastas proovida näidata ka oma ala tegijaid, sest olgem ausad - nende olemasolust ei tea seal mängudel ilmselt eriti keegi ja inimeste maailmapilt mälumängust baseerub telest-raadiost tuntud nägudel.

Minumeelest EMV osalejate arvus ei olegi niivõrd küsimus, kui mängudel oleks tiitlitele heitlemas kõik paremad. St kunstlik halli massi suurendamine eestikatel ei tähenda veel kandepinna kasvu, aga tagatud peaks olema see, et kui mõnes väiksemas sarjas/kohas mõni tegija esile kerkib, siis peaksime teda saama kindlasti näha ka eestikatel. Ja selle eest võiks/peaks sarjade korraldajad hoolitsema, jagama infot jne

Aga kordaks üle ka vana mõtte ala populariseerimiseks: kõik eestikate mängud ühel nädalavahetusel ja mõnes väiksemas kohas. Äkki võiks näiteks Tartu 2012 või Rakvere 2012 juba mõttetöösse minna?
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas polt »

Ootaks nüüd Igori poolset kommentaari koos kontaktandmetega. Ma võin sügiseks eelkokkuleppe Paikuse mängul küsimiseks kohe ära sõlmida. Olen alati proovinud Eesti meistreid küsima saada. Pealegi oleks huvitav teada kas hea kilvar suudab ka hästi küsida?
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
mrali
Postitusi: 306
Liitunud: 13.10.2007, 19:05
Asukoht: Taebla ja Tallinn
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas mrali »

Eks tänases ühiskonnas see võimaluste paljusus hägustab kuidagi pilti. Telemäng - asjalik mõte, samas paljusid nt Kuldvillakus furoori tekitanud inimesi me pole enam mängudel näinud. Üleriigilises sarjas peaks aga olema mingi stiimul ka (atraktiivsem peaauhind kogu riigi peale vms). Paraku vist peale Heino kedagi edukate ettevõtete absoluutses juhtkonnas olijate seas inimesi mälumängurite seas pole (ja respekt talle toetuse eest). Teine hea näide korralikust üleriigilisest eestvedamisest on spordikarikas.
Ka isiklikest kogemustest ütles seda, et üksik- või paarikates on nullist alustades suhtkoht võimatu kohe tippu või selle lähedusse jõuda (enda puhul loen pigem suurimaks teguriks kunagist Haapsalu sarjas ühes võistkonnas Salise ja Kasesaluga osalemist, mitte TTÜ sarja). Muust nooremast generatsioonist on ehk Treffneri omadest praeguse seisuga midagi oodata...samas tänane elu nii võimalusterohke, et mine tea. Eesotsa niiöelda stammkülalistest vist mina ja Igor olemegi täna ainsad alla 30 näod.
Kasutaja avatar
his master's voice
Postitusi: 1306
Liitunud: 03.01.2005, 09:43

Re: Teadetetahvel 2011

Postitus Postitas his master's voice »

Habali küsimusi võib 50-50 tõenäosusega näha Juuru spordimängus, kahasse Peep Vahtrikuga.
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas polt »

Need on spordiküsimused-neid oskan isegi mina teha. Mälumänguküsimustest on hetkel jutt. :D
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Kasutaja avatar
Hallvatt
Postitusi: 3480
Liitunud: 15.04.2005, 15:10
Asukoht: Haapsalu / Tartu
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas Hallvatt »

Fakt on, et paljalt Maakilva ülejäägi, iga-aastaste liikmete osamaksude ja Henry heategevuse najal ei muutu EML iial nii tugevaks organisatsiooniks, et suudaks mälumängu propageerida tasemel, mis on vajalik selleks, et EMV-del oleks saalid täis ja igas maakonnas jookseks oma kilvasari, telemälumängudest rääkimata. Henry võimalused on piiratud, tal on muidki hobisid ja huve ning, nagu Aramis sügavmõtteliselt ütles, "Kasutada, aga mitte kurjasti kasutada". Osamaksudest ja Maakilvast EMLile laekuv raha on aga üsna vähene.

Seega, on vaja rohkem raha. Raha saaks näiteks kultuuriministeeriumilt ja kultuurkapitalilt aga ka muudest sihtasutustest ja fondidest, nii tegutsemistoetuseks kui ka korduvateks ja ühekordseteks projektideks. Selleks on vaja palgalist töötajat (või töötajaid), kes tegeleks päevast päeva ei millegi muu kui veel suuremate rahasummade väljarääkimise ja projektide kirjutamisega. Paljalt entusiasmiga ei püsi ükski ettevõtmine pikalt, varem või hiljem taandub asi rahale.

Teine teema on see, et entusiastidelt on raske midagi nõuda, kvantiteeti või kvaliteeti, sest nad teevad kõike omast vabast ajast ja tahtest ning teevad nii palju kui suudavad/jaksavad/oskavad. Siinkohal palun mitte välja lugeda isiklikku kriitikat kellegi aadressil, ma lihtsalt konstateerin fakti. Ma olen ise entusiasmist palju asju teinud ja teen mõnda edasigi, sestap tean mida räägin. Palgaliselt inimeselt saab, võib ja tuleb nõuda palju rohkem. Talle saab kinga anda kui ta oma tööülesannetega toime ei tule.

Raha on vaja peamiselt selleks, et toetada mängude korraldajaid ja küsimuste koostajaid. Küsimuste koostamine pole majanduslikult kaugeltki tasuv tegevus, eriti kui seda üritada ka kvaliteetselt, mitte n-ö ülejala teha. See tõik, et mängu korraldamisse ja ja küsimuste koostamisse pandud aeg ja vaev ei tasu ära, on ka põhjus, miks kogu aeg tuleb mängusid korraldada soovijaid tikutulega taga otsida. Kuhugimaani saab entusiasmist teha, paljud on seda seni teinud ja teevad ka edaspidi, aga see ei ole normaalne olukord. Seda ei saa pidada jätkusuutlikuks.

Palgalised töötajad saaks ja peaks genereerima ka ideid mälumängu populariseerimiseks ning neist ja ka teiste genereeritud ideedest sobilikud välja valima ja ellu viima. Ideid võib igaüks anda, ka mina - vt allpool. Aga nende elluviimine on enamasti jäänud ja jääb ka edaspidi selle taha, et ei ole rahaliselt motiveeritud inimesi, kelle otsene tööülesanne oleks härjal sarvist haarata, idee jaoks raha leida ja see teostuseni viia. Mõtteid on, teostajaid napib. Jälle on raha vaja. Ja jälle on koht tsiteerida klassikut, see kord Ostap Benderit: "Meie ideed, teie bensiin".

Aga kust saada raha, et palgata inimesed, kes tooksid EMLile sisse rohkem raha? Pean tunnistama, et ei oska sellele küsimusele üheselt vastata. Mul puudub EMLi finantsilisest olukorrast praegu ülevaade, ma ei tea, kui palju oleks juurde vaja koguda, et aasta läbi üht või mitut projektikirjutajat ja orgunnijat palgal hoida. Kui asja saaks lahendada sellega, et tõsta üheks-paariks aastaks EMLi liikmemaksu, miks mitte, sellega oleksin hoobilt nõus. See oleks investeering tulevikku. Ma ei tea, kas teised EMLi liikmed ka asja selle mätta otsast näeksid, aga mina küll. Kuid et raha (õigemini selle vähesuse) probleemile veel lahendusi otsida, selleks peaks teadma paremini praegust finantsseisu ja ka prognoositavaid tulusid-kulusid aasta lõikes.

Ideid, mida võiks teha, kui EMLil oleks rohkem raha/töötajaid:
- Korraldada ühtse küsimustekomplekti koostamine maakondlikeks mängudeks kord või kaks korda kuus. Sama komplektiga mängiksid võistkonnad siis nii Haapsalus, Rakveres, Viljandis, Pärnus kui ka mujal. Esiteks saaks nii võrreldavad tulemused ka üleriigiliselt, see on paljudele kindlasti huvitav. Teiseks langeks ära kohalike mängude põhimure: pole küsimuste koostajaid ega raha nende sisseostmiseks väljastpoolt. Kolmandaks, kohaliku koloriidi lisamiseks võib ju panna n-ö üleriiklikule komplektile sappa viie küsimusega kohaliku bloki, selle koostamine on iga mängu korraldajale mitu suurusjärku väiksem mure ja kulu kui terve komplekti koostamine.
- Et EMV individuaali populariseerida, võiks korraldada piirkondlikud eelvoorud nii kuu aega varem. Standardiseeritud komplektiga nii 4-5 maakonnakeskuses ühekorraga. Iga eelvooru esikümme saaks näiteks otsepileti EMV finaali, lisaks näiteks parimad noormängijad, naised, kesiganes. Lisaks pääseks EMV-le eelmise võistluse esikümme. Lisaks veel mingid kriteeriumid, erandid, reeglid, ning olekski vähemalt 60 osalejat finaalis garanteeritud. Võib ka tosinakaupa arvestada, et finaali veel rahvarohkemaks ajada.
- Palgaline töötaja peaks organiseerima ka teavitust, nii üleriiklikul kui ka kohalikul tasemel. Saatma suurele ja kohalikule pressile eelteated tulevate võistluste kohta, ning pärast võistluste toimumist saatma operatiivselt tulemused. Paljusid neist teadetest ei avaldata kindlasti, aga mingi osa jälle avaldatakse. See, et üks pressiteade ei avaldu, ei tohi veel meelt mustaks teha, tuleb ikka ja jälle ja rohkem saata, tuimalt ja järjepidevalt. Töötan pressis, sestap tean mida räägin. Varem või hiljem leiab ikka midagi avaldamist. Pressikajastus on taas hea selleks, et rohkem raha taotleda - iga fond vms tahab meelsasti näha kirjasõnas, et asi ikka toimib. Aga põhiuba pressikajastuses on ikka see, et laiem rahvas saab teada, et mälumängud toimuvad ja mõned mängud isegi nende kodukandis, mis omakorda paneb kedagi asjast huvituma ja võibolla isegi osalema. Praegu ei jõua isegi Eesti meistri nimi lehte.

Eks teistel on ka ideid, mis on kindlasti veel paremad. Lahendagem ainult see bensiinimure.
No sellist küsimust ei tohiks olemaski olla.
Kasutaja avatar
arko
Site Admin
Postitusi: 6294
Liitunud: 28.04.2004, 10:38
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas arko »

A propos liikmemaksud - pole neist ammu midagi kuulnud. Endal pole ju meeles, kas eelmisel aastal maksin. Või üle-eelmisel. Sel aastal pole kindlati maksnud. Aga keegi küsinud ka pole.
Sööge sooja saia väikese hulga kiiviga!
Kasutaja avatar
Matis
Postitusi: 2880
Liitunud: 02.01.2005, 14:48
Asukoht: Kilingi-Nõmmes loomulikult. Iga lõngus elab ainult siin
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas Matis »

Nii pisut hallvatile kommentaariks just tegijate poole pealt. Ütleks seda, et korraldusliku poole pealt on üldpilt ikka oluliselt mõne aastaga paranenud, mulle tundub, et see puhtalt käsitsi nokitsemine on möödanik, niipalju kui sai käidud see aasta pole korraldusliku poole pealt küll ette heita. Arvutit, paljundus on normis ja ka heli pole alati see kõige õudsam. Küsimuse kvaliteet on igaühe enesemaitse ja kõigi mälusnoobide grurmaanide hinge järele ka ei saa olla.
Rahanduslik külg. Meil K-Ns saame ütleme pool korraldamisele kuluvast rahast vallalt (ps. spordimängu auhinnad on tulnud Veiko kaudu) , pool tuleb puhtalt omast taskust (trükikulud, osaliselt auhinnarahast, ja muud nipet-näpet. Korraldamispind on seni olnud vaba. Aitäh Saarde vallale ja klubile. Muidugi oleks hea, kui juhatuse juures oleks mingi peasekretär või asjaajaja, aga see eeldaks struktuuris mitmeid muudatusi. Esmalt oleks vaja üksikliikmestaatuselt üleminna klubisüsteemile, siis on ju lootust, et saaks tõsisemalt kõikvõimalikelt sponsoritelt abi küsida. Muidu ei võeta meid tõsiselt.
Liigade süsteemi ei poolda, meid pole nii palju, et see välja kannaks. Naise kaasamiseks on meil isaga idee teha Kilingi-Nõmmes (ilmselt karikamängu raames) EMV individuaalselt naistele, eks see eeldab ka teatud küsimuste feminiseerumist. Ma loodan et EMVle see idee meeldib. Eks näis
Mulle meeldib, kui ema käitub spartalikult
Kasutaja avatar
Henry IX
Postitusi: 7741
Liitunud: 25.03.2005, 21:40
Asukoht: Kännus, Tallinnas

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas Henry IX »

A) liikmemaksudega peaks olema küll parem kord, peaks olema koht kust näed, mida oled maksnud ja mida mitte. Ning kohe võimalus teha ülekannet
B) võiksin küll EML-le organiseerida mõne värviprinteri või paljundusmasina, ent see eeldab ühte kindlat kohta, kus oleks liikmetel vaba sissepääs või sissepääs asjaajaja kaudu. Eelmine paljundus jäi ju sinna Kasesalu kooli.
Fabregas sooritas väljakule väljaheite.
Kalev TV kommentaator
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas polt »

Henry! Äkki annab seda asja orgunnida hoopis niipidi, et Canoni kohalikud esindused mingi parooli alusel teevad Mälumängu asja sponsorluse korras. Mul pole mingit kasu kui printer või paljunudsmasin asuvad Tallinnas või Tartus või Räpinas. Canoni esindused on aga suuremates keskustes vist olemas?
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Kasutaja avatar
Henry IX
Postitusi: 7741
Liitunud: 25.03.2005, 21:40
Asukoht: Kännus, Tallinnas

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas Henry IX »

Hoiame asjad lahus. Liiatigi me müüme Canoni seadmeid aga ei paku reegline paljundusteenust
Fabregas sooritas väljakule väljaheite.
Kalev TV kommentaator
Kasutaja avatar
arko
Site Admin
Postitusi: 6294
Liitunud: 28.04.2004, 10:38
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Mälumängu tulevik

Postitus Postitas arko »

Paar mõtet:
Aivari idee üle Eesti levivatest küsimuskomplektidest mulle meeldib. Esimene pääsuke on olnud Jüri-Tartu koostöö, aga miks mitte kaasata sellesse regulaarselt ja Pärnu, Rakvere, Haapsalu jt.

Üle-eestiliste mängude osas on osavõtu languse üks tegur kindlasti tippude taseme tõus alates Eesti liitumisest rahvusvaheliste mängudega. Ja mängud on suht automaatselt olnud rihitud tippude taseme järgi.

Kolmas aspekt on see, et inimesed, kes just tõelised huvilised pole, raatsivad harva nädalavahetuse päevi kulutada mälumängule. Nädala sees kohalikus sarjas, jah, see on pigem sõpradega aja veetmise vorm, milleks ikka võimalus leitakse. Aga nädalavahetusel ollakse peredega jne.
Võib-olla annaks mängude suurem koondamine, nii et päeva või nädalavahetuse jooksul on 2-4 mängu, tõesti selles osas parema efekti.
Sööge sooja saia väikese hulga kiiviga!
Vasta