EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Arutelu mälumänguteemade üle (Discussion Board)

Moderaatorid: aadu, Hallvatt

Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas tauno »

mitte tartus, vaid jüris
nelja päevaga tuli ca 1500 küsimust, vahepeal kaks puhkepäeva ja siis uus mäng


ma veel naljaga pooleks mainin, et ega vist eesti mängude puhul poleks võimalik, et küsitakse selline kogus asju ja pole mitte ühtegi küsimust erinevate natside kohta (nojah, ühte koonduslaagrit tegelikult ikka küsiti).
kui selgeks sai, et 2012 on tartus, siis väljendasid ka mõned inglased-belglased muret, et kas ikka küsimused "kontrolli all hoitakse" (vanasti tegid küsimused asukohariigi korraldajad, mitte eri riikide esindajad)
Vilniuse Žalgiris
illar
Postitusi: 226
Liitunud: 13.04.2009, 21:38

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas illar »

Lisaks siis ka enda tähelepanekud ja mõtted üritusest:
- võistluspaiga ja sinna juurde kuuluva korralduse puhul ainult kiidusõnad. Võistluspaik linna keskel, hotelli ja söögikohani paar sammu. Loodetavasti püüavad kõik järgnevad korraldajad lati sama kõrgel hoida;

- individuaali finaal ja võistkondlikud play-offid muutuvad ka pealtvaatajate jaoks järjest atraktiivsemaks, seekord aitasid ka Igori ja Eesti koondise positiivsed etteasted neid suurema huviga jälgida.

- küsimuste raskuste proprtsioonid olid mängude lõikes sellised nagu Tauno kirjeldas. Eriti individuaali, aga ka paarismängu kohta tahaks juurde lisada, et kui need küsimused tõlkida eesti keelde ja anda kilvaringkonnale omaette lahendamiseks, võivad enamiku tulemused ületada Brügges võistelnud keskmise Eesti kilvari omi. Tuleb tunnistada, et 12 küsimust vist 12 minutiga (või viimases blokis 20 20-ga) osutus vähemasti endale seekord kohapeal ülejõukäivaks: mulluse Derbyga võrreldes kulus vähemasti minul (ja kuuldavasti ka mõnel teisel) rohkem aega peas küsimuse tõlkimiseks ja sellest arusaamiseks, vähem aega jäi mõtlemiseks. Põhjuseks mõneti see, et lihtsa loogikaga küsimused olid mitmel korral päris keerukalt sõnastatud nende jaoks, kes inglise keelt hindele 5 ei valda. Teiselt poolt oleks mitmed lihtsa vastusega küsimused, kus fakti mitteteadmise korral võis valida umbes 2-3 eeldatava variandi vahel, vajanud lisavihjet, et spordiloto-punktide rolli vähendada. Igor tegi sellistes tingimustes lausa supermängu, paljud kirusid taga aga hirmsal hulgal laudajäänud punkte;

- küsimuste kohta ei nurise, uut ja huvitavat sai ju teada kuhjaga, küll on aga ka nendele mängudele (olles näinud küsimusi aastatest 2008-2011) tekkinud väga selgelt oma s.o küsijate nägu. Seetõttu oleks tore, kui osalevate riikide ringi laienemisega laieneks Euroopa esivõistluste nime kandval üritusel tulevikus aegamööda ka küsijate (riikide) ring. Näiteks norralased on oma GP-dega tõestanud end heade küsijatena, samuti on sakslastes kindlasti kõva potentsiaal kultuuriruumide vahelise heitluse mõningaks tasakaalustamiseks.
Kasutaja avatar
Henry IX
Postitusi: 7741
Liitunud: 25.03.2005, 21:40
Asukoht: Kännus, Tallinnas

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas Henry IX »

Mina lisaksin Illari jutule need asjaolud, mis tegid mulle meelehärmi:
1. Võistkondlikes mängudes ei antud küsimusi kätte kirjalikult, vaid loeti ette umbes 50-60m pika saali teisest otsast ja kuvati korraks 30-40 sek tekstina ühes saali otsas asuvale projektorile. Millegipärast võistkondlike mängude juures teine projektor ei töötanud. Loen ennast täitsa keskmiseks inglise keele valdajaks, kellel oma elus tulnud näiteks ameeriklastega 4 aastat ühes nõukogus koosolekuid pidada, kuid mitteemakeelseks arusaamiseks peab kõne olema valju ja tekst selgesti loetav.
2. Projektoripilt oli saali teise otsa udune ja mina oma prillidega teksti hästi ei näinud. Kui läksid lähemale vaatama, siis kaotasid niipalju aega, et teised vastused kannatasid.
3. Mõnes mängus (kus olid küsimused kirjalikult) oli see, mida küsiti rasvases kirjas, mõnes mängus aga mitte. Nii juhtuski, et vastasidki vale asja - a la (minu sõnastuses) Koos millise ametimehe nimega kasutatakse väljendit "grise eminents" - asju ja sündmusi telgitagustest juhtiva isiku mõistes? Õige vastus oli isa Francois du Tremblay, kuigi paljudele tundus, et kardinal on OK.
On kiire, küsimus kirjalikult on ainult tahvlil ja aega on 1 minut (võiskonnamängu küsimus)
4. Paremusjärjestust ei suudetud näidata. Vahel loeti ette esimesed 5 või kümme. Tabelit ei skrollitud allapoole peaaegu üldse. Paremusjärjestus on tähtis ses mõttes, et saad kontrollida, kas sul on õige arv punkte. Näiteks tundus nii Illarile kui mulle, et punkte pidi olema rohkem, aga kui sellest ei tevaitata, palju sul parajasti punkte on, siis on raske ka protestida.
5. Kui küsimusi loeb inglane või ka Arko, kui Kevin, siis on arusaamisega raskusi.
Fabregas sooritas väljakule väljaheite.
Kalev TV kommentaator
Kasutaja avatar
Matis
Postitusi: 2880
Liitunud: 02.01.2005, 14:48
Asukoht: Kilingi-Nõmmes loomulikult. Iga lõngus elab ainult siin
Kontakt:

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas Matis »

Kiidan korralduskomiteed tulemuste ülesseadmisel. Oli oma töös väga abi, kõik võistkonnaliikmed ja puha. Aitäh! :) Võrreldes eelmise aastaga oli ses osas tohutu edasiminek.
Mulle meeldib, kui ema käitub spartalikult
Kasutaja avatar
cadman
Postitusi: 7764
Liitunud: 20.07.2005, 12:00

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas cadman »

No kui tulevikku silmas pidada, siis meil on riigikeel eesti keel ja igasugused muud jutlused jäävad ära. Lisaks võiksite küsida ka ainult eeti kultuuriruumi seebkaid jpms.

No kidding. Kaastunne, mehed. Ise kah pea pool Euroopat läbi rännanuna pean ütlema, et sertfitseeritud busines level inglise keelega saab suurepäraselt hakkama kõigis Euroopa riikides ja kasvõi hollandlastele koolitust teha. Aga mitte brittidega emakeeles räägitud. Paraku. See iseenesest on juba pigem keeleoskuse test kui mälumäng.
Püstolreporter Sven Soiveri menüü: Magustoiduks olid puuviljad vahukoorega ja värskekapsasupp.
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas polt »

Kuidas siis selle Tartu EMi küsimustega on, kas teeb sama seltskond või tehakse nii nagu kunagi Tallinnas. Mind huvitab asi sellest seisukohast et kas ma pean hakkama paarilist otsima( Irw Igor on veel vallaline) ja meeskonda kokku ajama või tuleb põhirõhk küsimisele suunata? Ja ma tahaks selliseid asju ikka oma pool aastat ette teada. Sorry aga no mul on selline kiiks..!
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas tauno »

kindlasti ei tule tallinna em-i moodi varianti, ikka erinevatest riikidest küsijad.
kuna korraldajariigist pärit küsijatega mängud said hulga kriitikat nii Pariisis kui Tallinnas, siis on sealt edasi küsimused teinud rahvusvaheline seltskond ehk siis peamiselt Chris, Steven ja Arko. Küsimus on ainult selles, nagu Illar juba ütles, et kas sellesse nimekirja lisandub olulise koguse küsimustega uusi tegijaid. Iseenesest võiks küll.
Viimati muutis tauno, 08.11.2011, 00:29, muudetud 6 korda kokku.
Vilniuse Žalgiris
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas polt »

Mis kiiks neil sellega on, et küsimusi ei avalikustata.Ma tahaks ka näiteks neid viimase 4 aasta küsimusi kusagilt näha-eriti arvestades, et samad näod teevad küsimusi ka Tartus?
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas tauno »

eks see rahvustevaheliste erinevuste küsimus jääb igaveseks. üks näide individuaali finaalist: küsiti Viktor Pelevinit ja Igor oli kümnest ainus, kes selle ära vastas. Eestis vastaksid mängul ilmselt pooled, aga sealpool teda eriti lihtsalt ei tunta, tiraažid pole väga olulised...
veel mõned: kunagist vähetähtsat viva-tasemel saksa lauljat Sarah Connorit ei vastanud ära mitte ükski inglise või norra tiim, küll aga enam kui pooled Belgia ja muude riikide võistkonnad. Gaddafiga seotud küsimust vastasid 75% inglastest, aga vaid 20% belglastest.
arvutimängu vastasid ära 75% belglasi, inglastest vaid 8%
Tour de Ski vastasid ära kõik põhjamaalased ja ossid, aga mitte ükski inglane
mastodoni vastasid üle pooled belglased ja norrakad, teised alla 10%
feuchtwangerit ei tunne norrakad, teised teadsid vähe paremini
prantsuse fotograafi teadsid 100% belglasi, inglastest pooled, teised alla veerandi
jaapani filmi teavad 60% belglasi, inglased alla 20%
Laptuust on kuulnud ainult eestlased, soomlased ja mõned inglased, aga mitte ükski belglane
puuvilja vastasid enam kui pooled belglased, teised alla veerandi
Kõik on suhteline... inglastel on endiselt kultuuriline eelis, mis paaripunktiste vahede puhul on suur tegur. Kui inglise sodi asemel rohkem küsida saksa või vene sodi, siis jälle inglased kaotavad natuke jne... kuigi pole ju ka õige üritada üht kallutatust asendada teisega. Inglased on ikka ka päriselt tugevad,asi pole ainult keeles. Samas oli inglaste ja belglaste kaotuses soomele ja norrale oma osa ka selle vooru küsimustes - seal oli tavapärasest rohkem meile sobinud küsimusi ja neile need järelikult nii väga ei sobinud...
Niipaljukest kui mina olen aru saanud, siis inglased tahavadki kõige rohkem asja oma huvides ajada ja uusi mitte liialt kaasata, et äkki libiseb asi kontrolli alt välja, keegi tahab veel teha alternatiivsed meistrivõistlused vms. Pealegi neil on ju vist ka mingid suured tuleviku-unistused - pea iga aasta ikka natuke räägitakse juttu, kuidas kohe-kohe tulevad hiigelsponsorid ja miljonid. Samas ega EM-i korraldamine pole ka mingi lootus suurt raha teenida, Oslo ja Dordrecht olevat jäänud miinusesse, Derby umbes nulli ja Brygge tuli kasumisse, kuna osalejaid oli nii palju (237 mängijat ja paarkümmend ise mitte osalenud kaaslast).
Viimati muutis tauno, 09.11.2011, 09:00, muudetud 1 kord kokku.
Vilniuse Žalgiris
Kasutaja avatar
holte
Postitusi: 8422
Liitunud: 03.01.2005, 00:58
Asukoht: Rapla

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas holte »

Inglise kultuurmaastikul lapsest peale tatsamine annab siiski teatava eelise,
teistel tuleb lihtsalt tublim olla. No näiteks võiks tuua kasvõi selle, et arvatavasti
teavad briti koolkondlased lihtsamalt kreeka Nemesist või siis sellise huvitava absorbse
keelega tutvumisest rääkis kunagi üks tõlkija, kes ühe Christie' juures sattus lõigule:
"vanadaami köögis oli aga".. ja ta ei saanud sõnaraamatust abi ega ka suurt kuskilt mujalt
kuni kunagi ka meile saabus koos kapitalismiga gaasifirma AGA, mille kaudu andis
läbi tunnetuse välja uurida, et tõesti, kunagi nimetati vahetatava-ühe-ballooniga-gaasipliiti
firma nime järgi agaks.. (Seda ehk annab võrrelda Unitas-efektiga, kusjuures Unitas-küsimus
ehk läheks brittide boo alla, aga aga oleks normaalne.. )
Peaasi, et seal koostajate hulgas ei läheks jaburaks koduküsimuste tegemiseks.
wikipärl: Pärast seda tegeles [Kaspar Jancis] kaks aastat muusika ja elatise teenimisega.
Kasutaja avatar
cadman
Postitusi: 7764
Liitunud: 20.07.2005, 12:00

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas cadman »

Irw, Holte. Sa unustasid Xeroxi, buterdrodi, bistroo ja palju muud olulist :D Mis aga tõlkimisse puutub, siis on päris huvitav, et meil tõlgitakse "tänapäevaselt" nii Options, Preferences kui ka Settings kõik ühtedeks "suvanditeks". Ja on kõige hullem, kui neid asju ka suvast lähtuvalt seadistama hakatakse :lol:

Aga see viimane oli rohkem sihuke õli tulle. Ühesõnaga - paapuate IQ-testis oleks jänkide tulemus keskmise meditsiinilises mõttes idioodi tasemel. Lihtsalt niisugune triviaalse adapteerimise teadvustamine või nii. Taoline meistrivõistlus ju midagi näitab, aga mitte eriti objektiivset. Ehk seda, et me amerikaniseerume juba päris hästi?
Püstolreporter Sven Soiveri menüü: Magustoiduks olid puuviljad vahukoorega ja värskekapsasupp.
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas tauno »

aga pole ka midagi paremat veel välja mõeldud ja ei saa ju öelda, et meie mängud on kuidagi objektiivsemad. lõbus oli ikka
pole mõtet eriti ei vaielda, kas mälumängul on mõtet. neile, kes asjaga tegelevad, on mõtet piisavalt. sama hästi võiks ju minna laulupeole seletama, et koorilaul on kole või öelda filatelistidele, et miks te neid mõttetuid paberitükke kogute.
Vilniuse Žalgiris
Arvo Kreegipuu

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas Arvo Kreegipuu »

Eks inglased on vist asja asutajad ja käimatõmbajad, sellest ka nende loomulik eelis. Muude rahvastega on siis nii nagu on - ma ei usu, et finaalis 2 võistkonnasvast ole 8 põhjamaalasest ükski sinilille ära ei tundnud, aga õige vastus polnud ju sõnasõnalises tõlkes mitte "sinilill" vaid "maksarohi" ..............
Ove
Postitusi: 29
Liitunud: 05.04.2010, 09:17

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas Ove »

his master's voice kirjutas:Nüüd tuleb ainult loota, eestikate korraldajad hakkavad selliseid küsimusi küsima, mis on mängijatele heaks trenniks, selle eesmärgiga, et paremini valmistuda EM-iks. Tartus näeme, raisk!
Oda, kes need olidki, kes pidid kevadel EMV korraldama?
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: EM 2011: Brügge, 4.-6. november

Postitus Postitas polt »

Seega Eesti koondis planeerib kevadel eestikaid kui treeningmängu. Sellisel juhul võiks Eesti koondis osaleda väljapool arvestust.
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Vasta