Koolinoorte kilb

Arutelu mälumänguteemade üle (Discussion Board)

Moderaatorid: aadu, Hallvatt

Vasta
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas polt »

Ma kardan et Eesti mälumängurid ei saa koolides käia ja ala propageerida, sest nad käivad tööl sellel ajal kui lapsed on koolis. Mälumängur pole jalg ega korvpallur-me pole tegelikult vist nüüd üldse enam kusagilt otsast sportlased. EOk meid ju ei tunnusta. Küll aga tunnustab mälumängu spordiühing Jõud. Maanoorte mälumängu mv võiks kuidagi nende egiidi all toimuda. Ja siis hiljem saavad linn ja maa omavahel kokku. Või umbes nii.
Tegelikult peaks mälumängu rohkem kuidagi raamatute ja lugemisharjumusega seostama. Koolis ei pea ju õpetajad tegema alati tunnikontrolli selle asemel väike kilb või kasvõi infomiin oleks ju lahe!Infomiin oli kunagi selline asi et koolilpased peksti lugemissaali kokku -3 sed võistkonnad olid. Anti 20 küsimust igaühele kätte ja näidati raamatuhunnikud ette. Kes kiiremini ja täpsemini ära vastas oli võitja. No ja sealt mälumänguni on ainult üks väike samm.
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas tauno »

ma usun üha rohkem et nii noorte kui täiskasvanute puhul on üks õige lahendus suurem panustamine võistkondlikele mängudele. näiteks belgias on individuaal- ja paarismänge üsna vähe, peaaaegu kõik mängud on neljaliikmelistele võistkondadele. ja mängud on suured, mitmesaja osalejaga pidevalt ning igal nädalal. individuaalile ja ehk paarilegi tulemine nõuab rohkem julgust ja teatud kogemusi. nii et peaks ehk taas mõtlema üleriigilisema võistkondliku sarja peale... seal saaks vast ka noori paremini kaasata
Vilniuse Žalgiris
põmmpea

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas põmmpea »

viimane võistkondlik mäng näitas et ega ikka ei tule võistkondi kokku.Sireli mängus oli ainult ju 10 võistkonda.Paljuski jääb asi raha taha ja eks näeb palju maakilvas sel aastal osalejaid on.Üldiselt see põhituumik kes käib igal võistlusel käib ka edaspidi sest paljudele on juba 2 mängu kuus väga suur ettevõtmine .Noortel tuleks sel juhul moodustada oma sari las seal siis tippkoolid madistavad.
Riho

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas Riho »

Õpilastel on iga nädal paar aineolümpiaadi või muud selletaolist kaelas nii et kilvale nüüd küll üleliia aega ei jää. Koolide puhul pole midagi parata, sest osades koolides on ka juhendajad (õpetajad, huvijuhid jne.) lihtsalt aktiivsemad ja sealt tulevad ka osavõtjad. Paraku kipuvad need aktiivsemad jälle nendest "vastikutest eliitkoolidest" olema. Mis teha? Ehk tasub hoopis head meelt tunda, et nn eliitkoolidki on olemas, sest muidu ei võtaks äkki üldse keegi osa. Ja traditsioonidel on ka oma osa. Loksal (loe Kuusalu kihelkond) on kilvaga läbi aegade tegeletud ja tulemuseks on Loksa kooli edukas esinemine ja seda juba mitmes aasta. Huvitaval kombel oli mullu Loksa ka kõige suurem tõusja koolide edukuse üldises edetabelis. Äkki võiks siin seost otsida? Kui oleks selliseid õpetajaid nagu Toomas Uuskam, Indrek Birkan, Laine Tangsoo, Ivo Maripuu või Jaak Känd rohkem, siis oleks ka koole rohkem. Aga kui su viimane kooliside lõppest 20 võ 40 aastat tagasi, siis ei aita ka see kui käid koolis korra asja reklaamimas. Kui tahtmist pole, siis vägisi oleks veel hullem sundida.
margu
Postitusi: 200
Liitunud: 11.02.2005, 16:53
Asukoht: Haapsalu
Kontakt:

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas margu »

On tore, et tulemuste mahahõikamine on asendusnud aruteluga mälumängu järelkasvu üle. Tahes tahtmata on laupäevasel ajal õpilaste mängulesaamine raskem. On vaba päev, tundidest ära ei saa - miks üldse võistlema minna. See viimane seisukoht käib jah pigem keskmise õpilase kohta. Pahatihti toimuvad laupäeviti aga usinamate noorukite jaoks teisigi üritusi, näiteks spordinoortel mitmed võistlused. Kindlasti jäävad nii mitmedki noored seetõttu mälumängult eemale. Maapiirkonnas on transpordiprobleem - kuidas õpilased jõuavad maakonnakeskusesse või mujale ettenähtud võistluspaika, laupäeviti koolid ei tööta ja koolibussi on raskem välja lunida. Sel juhul sõltub asi tõesti õpetajast, kes oma autoga lapsed kohale toob ja siis ka mahub autosse ainult üks võistkond. Ühistranspordiühendusega on aga nagu on, õigemini ei ole. Just eelnev probleem teebki mälumängud linnadekeskseks.
Läänemaal käis kohal 20 võistkonda, nädala sees oleks olnud osalejate arv kindlasti suurem. Läänemaa koolinoorte mälumängusarja mängud toimuvadki nädala sees koolipäeva lõpuosas ja osalejaid ikka on. Loomulikult on Haapsalu koolide esindusi enam, kuid maakonnakoolidki on rohkem esindatud. Lisaks on Läänemaal veel selline kool nagu Noarootsi Gümnaasium, mille suur osa õpilasi on tulenud mujalt Eestist. Nädalavahetusel sõidetakse koju ja kilval said osaleda ainult Läänemaa päritolu lapsed. Samas käin tegemas Noarootsi valla mälumängusarja ja seal oli viimati väljas 5 gümnaasiumiosa võistkonda, kes siis vallarahvaga võistu mängivad. Mäng toimus nädala sees.
Kasutaja avatar
punukana
Postitusi: 4752
Liitunud: 11.01.2007, 14:31
Asukoht: Rapla loomulikult. Iga ebanormaalne inimene elab Raplas.

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas punukana »

Jah, nimetatud Tallinna koolide teadmiste võistlus toimub ka alati nädala sees (neljapäeva õhtupoolikul), nii et ehk võiks tõesti mõelda mingile alternatiivsele ajale. Samas peab ikka lapsel endal ka piisavalt tahtmist olema. Näiteks minu kooliturniiri mängud toimuvad küll pärast tunde ja keegi ei roni sinna selleks, et tunnist ära saada. Mitmel rindel aktiivsetega on muidugi see paratamatu probleem, et ikka juhtub samale ajale muidki üritusi, ega siia olegi midagi teha. Meil (Audenteses) on näiteks sportlased need, kes alatasa võistlustel või kusagil treeninglaagris. Aga eile oli põhikoolide seas võistkond ikka väljas kolmeliikmelisena - ühe kodukohaks Keila, teisel Rakvere, kolmandal Saaremaa. Mis tähendab, et mõni ei saanudki nädalalõpuks koju, mõni jõudis sinna laupäeva õhtuks, kusjuures see valik sündis täiesti vabal tahtel. Olgu öeldud, et edasi see võistkond ei pääsenud, aga järgmisel aastal tahavad kõik uuesti proovida.
"Nägin saalis ka treener Jüri Pritšinit, kes istus tribüünil minust kiviviske kaugusel." (Ivar Jurtšenko korvpalli karikafinaali kommenteerides)
Aare6631
Postitusi: 552
Liitunud: 06.07.2009, 20:50

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas Aare6631 »

2012 sügisel teeme siis eelvooru nädala sees, mingil (näiteks) neljapäeva õhtupoolikul. Ma ei teagi, kas on mõtet kõigile täpselt üks ja sama algusaeg ette kirjutada? Ilmselt sobib maakondades pigem varasem aeg, Tallinnas ehk veidi hilisem? Näiteks kell 15 on Tallinnas ilmselt liiga vara.
põmmpea

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas põmmpea »

Maa koolid küll õhtul peale kooli vaevalt et enam mälumänguga tegeleda suudavad,vaja ju peale pingelist koolipäeva koju sõita .Linnas on see ehk tõesti lihtsam koolid suht ligemal.Nii et ei oskagi miskit õiget välja pakkuda.
külaline

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas külaline »

kui arvestada järjest olematumat Eesti ühistransporti, siis ei näegi miskit lahendust, ei head ega vähem head, isegi halba mitte - õhesõnaga lahendamatu lugu. Ja nii jääbki Habal viimaseks nooreks, kes koolide mängudelt on Eesti tippu tõusnud. Aga kaugel temalgi see 50 enam on???
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas polt »

Pärnumaal juhtusin tegema eelmisel aastal mängu, mille jaoks oli õpetajatest keegi kusagilt rahad taha saanud . Mäng oli selline, et osalesid kõik (praktiliselt ) maakonna põhikoolid ja kõik maakonna gümnaasiumid. Tegin kaks eraldi 25 küsimusega mängu. Võistkonnad olid komplekteeritud nii, et 5 klaassist 1 6 kl 1 , 7kl 1, 8kl 1 ja 9.kl üks laps. Põhikoolides (kooku viis) ja keskkoolid gümnaasiumid olid siis sama põhimõttega 3 liikmeliste võistkondadega.Mäng toimus kolmapäeval algusega kell 11. Lapsed said koolist ära transa oli organiseeritud ja silm säras. Õpetaja juhendaja oli ka enamustel kaasas. Asi toimus Pärnus maavalitsuse saalis. Ja minu teada on iga aasta kaks sellist mängu üks sügisel ja teine kevadel. juba 16.11 tee Tiit Lehtme vist selle mängu ka sel aastal. Ma arvan ka et mäng tuleks teha just kooliajast. Siis oleks osavõtjaid murdu.
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Aare6631
Postitusi: 552
Liitunud: 06.07.2009, 20:50

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas Aare6631 »

Tulemused on käes ja ühte tabelisse koondatud. Tabel on siin: http://www.kilb.ee/koolinoorte/2012/ekm ... dtabel.htm. Tabelil on 4 lehte, klõpsake lehe all sakkidel. Kahel lehel on tulemused järjestatud, seal on näha ka finaalipääsejad. Maakondade võitjad on tumesinisel taustal, üldjärjestuse 15 paremat helesinisel. Mõne aja pärast avaldame kilvalehel ka valiku üksikute maakondade tabeleid (kus oli rohkem osavõtjaid ja tabelid küsimuste kaupa vormistatud).
Küsimusi ja vastuseid võib vaadata siit: http://www.kilb.ee/mangud/1112/koolinoo ... 21111a.pdf.
Külaline

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas Külaline »

Finaali said Tallinnast 16; Tartumaalt 6; Harjumaalt, Pärnumaalt ja Läänemaalt - igast 5; Viljandimaalt 4; Hiiumaalt 3; Valgamaalt 2; Saaremaalt, Ida-Virumaalt ja Põlvamaalt igast 2 (sh 1 nn. wild kaartiga); Järvamaalt ja Raplamaalt 2 (mõl. nn. wild kaartiga) ning Võrumaalt 1 (nn. wild kaartiga). Ühtegi võistkonda ei osalenud Lääne-Virumaalt ja Jõgevamaalt.
Külaline

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas Külaline »

Mida tähendab wild cardiga? kas korraldajad kutsusid osalema?
kylaline

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas kylaline »

need said finaali tänu maakondlikule kohale, üldise paremusjärjestuse järgi poleks nad sinna mahtunud
Aare6631
Postitusi: 552
Liitunud: 06.07.2009, 20:50

Re: Koolinoorte kilb

Postitus Postitas Aare6631 »

Nn. wild kaart pole siin kuigi asjakohane mõiste. Kogu selle sarja 9 hooaja jooksul on iga maakonna parimal koht finaalis kindel olnud. Kui Salvador võidab Kesk-Ameerika alagrupi ja saab jalgpalli MM finaalturniirile, siis seda ei nimetata Wild kaardiks.
Vasta