1. leht 200-st

Elustiil

Postitatud: 24.04.2006, 09:31
Postitas arko
Kuulge, avastasin, et see palju kära tekitanud teema puudub meilt maratonis täiesti. See viga tuleb parandada.

Niisiis - toit-jook, kaubamärgid, mood, rõivastus, aksessuaarid, ilu ja tervis, new age, vidinad, kiiksud ja mida iganes veel.

Ma siis alustan.
Need on Itaalia klimbid, mida tehakse tavaliselt kartulist ja jahust, aga igasugu muud värki võib ka lisada. Serveeritakse kastmega. Firenze kandis kutsutakse neid topinideks (põldhiired). Mis?

Postitatud: 24.04.2006, 09:34
Postitas Henry IX
Ravioli? Üks peakelner Arma di Tagia hotelli restoranis püüdis neid pastade nimesid mulle kunagi õpetada.

Postitatud: 24.04.2006, 09:38
Postitas arko
Ei, ravioli on meie jaoks pelmeen.

Postitatud: 24.04.2006, 09:46
Postitas Henry IX
Oli siis segamini, on ka nüüd, tagliatelle oli ka üks asi mida me sõime

Postitatud: 24.04.2006, 09:49
Postitas arko
Ei ole ka see, need ikka sellised pikad lindid.
Rangelt võttes polegi see päris pasta.

Retsept:
Harilik ***

kilo kartuleid
1 3/4 kl jahu
soola

Kartulid aurutada või keeta, seejärel pudruks ja aeglaselt sõeluda sisse jahu ja näpuotsaga soola. Sõtkuda parajalt sitke taigen. Rullida sõrmelaiused vorstid, lõigata neist tollised tükid ning suruda pöidlaga vastu kahvli kumerat osa, et tuleksid veits kaardus ***id...

***id keeta soolatud vees ja kui pelmeenidki, tõsta veest minut-paar peale pinnale tõusmist. Võib proovida ka lisanditega ***sid.

Postitatud: 24.04.2006, 09:50
Postitas polt
Kui see tagliatelle on verde siis on minu teada tegemist hoopis pastaroaga mida tõlgitakse eesti keelde rohekisteks nuudliteks. Mul oli pärnusd eelmisel hooajal rahvaste köö sihuke teema valligaatoris ja sai ise tagliatelle verdet küsida!

Postitatud: 24.04.2006, 09:53
Postitas holte
See peaks suht kange küsimus olema, pr Mrj, kes oli just
öösi gastronoomialugemikku lugenud, ei tuletanud ka
hästi meelde. Aga vaatas ja lisas, et selle nime all peaks
tuntama ka teokarbikujulist pastat.

Postitatud: 24.04.2006, 09:58
Postitas polt
Mina kahtlustan et eesti keeles on nende asjade nimi lihtsalt klimbid. Näiteks Napoliklimpe tehakse samamoodi kartul ja jahu enamvähem pooleks?
Canneloonid on ka mingid asjad?!

Postitatud: 24.04.2006, 10:34
Postitas pnberg
Tortelliinid?

Postitatud: 24.04.2006, 10:36
Postitas polt
Kas Prantsusmaal on sama asi Gratään?

Postitatud: 24.04.2006, 10:58
Postitas arko
Ei ole veel õiget vastust :( Prantsusmaa kohta ei oska kommenteerida.
Ilmselt asi selles, et Eestis pole korralikku Itaalia restorani (pizzakad ei lähe arvesse) või vähemalt mitte taskukohast. Mina sõin neid Sarajevos.

Vihjeks veel see, et sõnal on sarnasus (ja ilmselt mitte juhuslik) vähemalt inglise ja saksa keele sõnaga, mis tähendab sõlme.

Postitatud: 24.04.2006, 10:59
Postitas holte
Ühesõnaga, arvati, et peaks olema selline
kartulivigur nagu gnocchi
Pilt

Postitatud: 24.04.2006, 11:00
Postitas arko
Seesama, jah
:arrow:

Postitatud: 24.04.2006, 11:19
Postitas holte
Kokanduses on üsna kõva nimi prantsuse
poliitik ja gurmaan Chateaubriand.
Kui te restoranis Chateaubriandi biifsteegi
tellite, siis mismoodi seda küpsetama peaks,
et tegu oleks täiesti klassikalise Cb-ga?

Postitatud: 24.04.2006, 11:30
Postitas polt
No pakun mingid krõbe kest /seest toores varianti-see paeks mingi klassikaline teema olema.