Teadetetahvel 2010

Arutelu mälumänguteemade üle (Discussion Board)

Moderaatorid: aadu, Hallvatt

Vasta
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas tauno »

no iseenesest pole ju 240 küsimust mingi ületamatu suurus. kuskil paari kuuga paneks selle mängu kokku küll ja küsimusi tehakse ju ilma mängudetagi. eriti kui 2-4 inimest asja juurde võtta.
aga potentsiaalne osalejate arv on ikka üsna väike ja pärast veel seletatakse kah, et "ameerikalik kontrolltöö" ja, kurat, biafra hümni või vanemuise veterane ei küsitudki.
Vilniuse Žalgiris
Aare6631
Postitusi: 552
Liitunud: 06.07.2009, 20:50

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas Aare6631 »

Kui GP etappide formaat nii kindlalt paigas on (6x40), siis vaevalt tõesti Eestis sellist mängu kokku saab. Me lihtsalt ei suuda nii lühikesi küsimusi teha, kui sinna keskmiselt sobiks. Kui 3x lühemad küsimused ja 3x lühem mõtlemisaeg siin laiemalt leviks, võib juhtuda sama mis malega...

Aga kui natukenegi eksperimenteerida saaks, siis võiks midagi teha küll. Turus oli sellest Tore Dahli ja Vibekega natuke ka juttu. Vabandan nüüd Taivo Risti ees, et temaga pole asja arutanud, aga tema pakutud üksikmäng, mis uue hooaja kalendris 21. mai real seisab, oleks päris hea võimalus. Taivolt näiteks 60 küsimust, kelleltki veel 60 - kokku 120 tekstiküsimust. Ja teised 120 oleksid pildid. Vast mitte päris nii, nagu Turus Lauri Palmunen tegi - et näitame 6 lippu ja ongi 6 küsimust olemas. Iga pilt oleks ikka ühekaupa ja omaette küsimus.

Taivo tuli Euroopa GP-ga meelde ka seetõttu, et matemaatikat ja muud sarnast on Euroopas ikka armastatud küsida. Mis muidugi ei välista koostööd ükskõik kellega, kel selle ürituse vastu huvi on.
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas polt »

Jah kui ikka neli viis inimest kellele selline formaat sobib on juba mängu kokkupanekuga seotud siis on ikka üsna mannetu kui selgub et Eestis on igaküsija kohta osalemas nii umbes 2 vastajat. Ausalt öeldes ei saa mina ka aru miks see peab just kontrolltöö formaat olema. Kas ei peaks iga riik kes viitsib asja ette võtta tegema selle oma maa traditsioone järgides. Seega näiteks 120 Eesti mõistes tavaformaadiga küsimust. Miks mitte neist pooled pildid. Aga krt see pole ka päris küsimus et Kes+ , Mis? Autor? Neid võib kümmekond olla aga natuke rohkem informatsiooni peaks olema siiski ka pildiküsimusele lisatud -juhul kui pilt ise ei sisalda piisavalt informatsiooni.Sellise mängu juures on ainult üks häda -mujal maailmas ei osata egasuudeta sellist 5 kuni 10 küsimuse kaupa läbiviidavat mängu lihtsalt korraldada. Nad ongi selle formaadi juures minu arust sellepärast et nad on nii kuradi mugavad.
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas tauno »

see läheb nüüd jälle tuuleveskitega võitlemiseks, aga mis asi on "kontrolltöö tüüpi" küsimus?
kas mm-i küsimused on rohkem kontrolltöö tüüpi kui suvalisel eesti mängul? paar näidet äsjasest MM-ist:

Ta sündis 1923 Istanbulis ja emigreerus 1935 Ameerikasse (tema isa oli Türgi esimene suursaadik USAs). Temast sai muusikaäri legend, Atlantic Recordi üks asutajatest, Rock and Rolli kuulsuste halli ja muuseumi juhataja. Frank Zappa pani oma teisele pojale nime tema järgi. 2006. aastal kukkus 83aastane mees Rolling Stonesi kontserdi ajal lava taga ja sai peavigastuse, mille tõttu mõni nädal hiljem ka suri. Kes?

1956, napilt kuu pärast Nõukogude vägede sissetungi Ungarisse kohtusid mõlema riigi meeskonnad Melbourne’i olümpial. Algusest peale käis nügimine ja löömine, ühel hetkel puhkes kaklus, milles ühel ungarlasel löödi veri välja. Kohtunikud peatasid mängu ja kuna seis oli 4-0 Ungasri kasuks, andsid neile võidu. Finaalis alistas Ungari Jugoslaavia ja võitis kulla. Matši alusel on valminud film „Vabadus, armastus“ (Children Of Glory). Mis alal kohtuti?

No kas küsimused peaksid olema veel pikemad? Ei peaks ju. Jah, MM-i formaadis on ka lühemaid küsimusi, näiteks:

Selle F-1 ringraja ametlik nimi on Autódromo José Carlos Pace. Milline on ringraja laialt kasutatav mitteametlik nimi?

No mis siia vägisi lisama peaks, et küsimust pikendada? Eesti mängus pigem sageli solgitakse see küsimus sellega ära, et täpsustatakse mis mandril see asub ja äkki pannakse veel Brasiilia lipp kah juurde? Või kirjeldama kuidas Cabral Brasiiliasse jõudis, mis??

Veel üks näide, seekord Eestist, viimatistelt võistkondlikelt meistrivõistlusest, küsimus Uroborose kohta:
Kuidas nimetatakse kõrvalolevat sümbolit? See sümboliseerib lõpmatut ringi, millegi uut algust kohe peale selle lõppu. See on olnud tähtis sümbol nii alkeemias kui ka mütoloogias, psühholoogid on seda pidanud inimmõistuse jaoks keskset tähtsust omavaks.

Kas see on kuidagi parem küsimus, kui lihtsalt panna pilt ja küsida, et kuidas seda sümbolit nimetatakse? Ei ole ju. Kas te saite siit mingeid lisateadmisi? Lause "psühholoogid on seda pidanud inimmõistuse jaoks keskset tähtsust omavaks" on täielik hülgemöla, millele küll ükski vähegi tõsiseltvõetav psühholoog ei julgeks alla kirjutada.


Aga mida ma TEGELIKULT öelda tahan, on see, et sellist asja nagu hea eesti traditsioonidega küsimus pole üldse olemas. On ainult hästi ja kehvalt koostatud küsimused. Pikkus ei tee ühtegi küsimust heaks. Ja sama moodi on vale väita, et kõik mm ja em-formaadi küsimused on ülilühikesed "kontrolltöö-küsimused".
Vilniuse Žalgiris
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas polt »

Krt ma tahtsin just Erteguni läbi NY Cosmose küsida , millise omanik ta oli ja nüüd küsib keegi MMil eest ära..
No kuule erandid kinnitavad reeglit. Lihtsalt miks peab neid küsimusi olema nii paljuja tingimata peab vastama kõigile korraga. Kui on Riikide GP siis peaks olema ka midagi ikkagi korraldava maa kilvakultuurist.
Ja mulle on alati jäänud arusaamatuks miks see Euroopa formaat eeldab MMil vähemasti , et kõik helindid kuhjatakse kokku ühte plokki ja mängitakse kohe üksteise järel ette. Need saaks ju vabalt polokkide vahel ära jaotada ja näiteks täispikkuses ette mängida. Seda minutilist või nii juppi ei märkagi alati teistele küsimustele vastates- või kui märkad ei tarvitse aru saada millise küsimuse kohta see nüüd käib.
Ja krt kui ei ole 120küsimust korraga ees siis on mälumäng ikka oluliselt rohkem sport. Sa kuuled vahepeal konkurentide seisu ja saad seda jälgida.Toimub nagu selline vahetu võistlus-see kontrolltöö formaat on aga nagu iseendaga võistleks.Asi pole küsimuste pikkuses vaid just nende esitamise viisis minu jaoks.
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
Kasutaja avatar
holte
Postitusi: 8422
Liitunud: 03.01.2005, 00:58
Asukoht: Rapla

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas holte »

"hea eesti küsimuse" saab ikka siis, kui küsija ise ka ei tea, mida küsib.
Reeglina on see mingi loodusküsimus - selle asemel, et küsida värvikaid
küsimusi, mida loodus kuhjaga pakub, võetakse kuskilt raamatust või netist
taime kirjeldus - mida võib olla pool lehekülge, aga et pagan teab, ka parimale kirjeldusele
võib vastata äkki mitu taime, ja ega ise ka hästi kirjelduse järgi aru saa, mis loomaga
tegu, siis torgatakse probleemide vältimiseks ladinakeelne nimetus kah otsa.
Teine lootusetu teema eesti mälurite seas on muusika.

Tauno veepalli näite puhul on ka juba MM-küsimus liigne mämmerdamine, enamus meist teab
vastust juba enne küsimuse esitamist. Film ei anna meile midagi.
(Ilmselt) Interlagose puhul aga eesti küsija ei suudaks sellega piirduda, ikka pandaks juurde midagi-
kui muud ei saa, siis vähemalt seda, et sõidetakse päripäeva... arvatavasti.. Või lisatakse, et
kõige ebatasasem või midagi muud olulist.

P.S Siis oli ju ETV vaatajatel eelis, Atlanticust oli alles saade - tõsi küll, minusugusel ei jäänud
nimi meelde, vaid see, et mingid diplomaadipojudest türklased hakkasid mustade plaate trükkima.
wikipärl: Pärast seda tegeles [Kaspar Jancis] kaks aastat muusika ja elatise teenimisega.
Kasutaja avatar
Taivo
Postitusi: 1962
Liitunud: 25.11.2008, 17:31
Asukoht: Internet loomulikult. Igaüks, kes ei ela, asub Internetis.
Kontakt:

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas Taivo »

Kuna minu nimi on siit läbi käinud, siis teatan, et 6x40 ei klapi minu plaaniga. Küsimusi tuleb vist 70 (20+30+20, aga vist kuidagi ühe vaheajaga). Samas ma ei välista, et võistlus on ühtlasi rahvusvaheline, kuid seda pean ma varem teadma, sest siis ei tohi nii palju Esticat sisse panna. Mis näo norrakad teeksid, kui me küsiksime Keila kirikuõpetajat või laseksime õdede Akende laulu? Ma kahtlustan, et isegi Johann Köler võiks seal nulli jääda.

Muide, ma avastasin. Estica küsimused tehakse Eestile ja Norrale erinevad. Need küsimused, mis ei ole Estica, on Eestis ja välismaal ühesugused.
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas tauno »

Enne kui välismaalaste pärast muretseda, küsigem, mis näo teevad su kaasmaalased kui küsida Keila kirikuõpetajaid ja õdesid Põrandaid. Noh, kui umbes neli inimest välja arvata.
Vilniuse Žalgiris
Kasutaja avatar
polt
Postitusi: 8190
Liitunud: 05.01.2005, 11:57
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas polt »

Ma olen üldiselt üsna kindel, et need krdi ässad, kes on seal esikümnes MMil need teavad ka seda Keila kirikuõpetajat kui nad teavad Afgaani kunagisi estraaditähtesid. Samas ma ei tea kas ainult mulle tundus aga mul on tunne, et selle aasta MMi mitmele sellisele jaburale küsimusele olen ma juba mõnel eelmisel MMil vastanud. Kas on kindel et seda Zahiri või Zahibi juba enne MMil küsitud ei ole?
Arenege!( Ka taandareng on areng!)
fedya
Postitusi: 240
Liitunud: 01.04.2009, 20:22

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas fedya »

Too Afgaani helilooja oli vaieldamatult ka minule üks lihtsamaid küsimusi ,see Zakiri Ahmed onju kuulsa laulu El Bimbo autor kuigi jah kohalikus keeles oli tolle laulu nimi Tanha Shodam.Nii et El Bimbo on Afgaanide hitt lugu .
Kasutaja avatar
Taivo
Postitusi: 1962
Liitunud: 25.11.2008, 17:31
Asukoht: Internet loomulikult. Igaüks, kes ei ela, asub Internetis.
Kontakt:

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas Taivo »

Ma ei teinud mitte mingisugust nägu, kui Keilas kohalikku kirikuõpetajat küsiti. See ei olnud meeldejääv nimi, ma ei tea siiamaale, mis ta nimi on. Haapsalu paarikal küsiti Aknaid, sealjuures ma olin laulu varem kuulnud, ainult ei teadnud, et Aknad laulavad.
roadrunner
Postitusi: 108
Liitunud: 25.07.2008, 12:01

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas roadrunner »

[quote="polt"]Ma olen üldiselt üsna kindel, et need krdi ässad, kes on seal esikümnes MMil need teavad ka seda Keila kirikuõpetajat kui nad teavad Afgaani kunagisi estraaditähtesid. Samas ma ei tea kas ainult mulle tundus aga mul on tunne, et selle aasta MMi mitmele sellisele jaburale küsimusele olen ma juba mõnel eelmisel MMil vastanud. Kas on kindel et seda Zahiri või Zahibi juba enne MMil küsitud ei ole?[/quote]
Ka minul oli selline tunne. Kuna mälumäng on väga kultuurispetsiifiline, tuleb küsimusi teha sellistest kultuuriruumidest, kust päris kindlasti ühtegi osavõtjat ei ole - Bhutan, Afganistan, Põhja-Korea jne. Norra GP-l näiteks küsiti Pakistani maadlejat, kelle pilt on kindlasti iga Pakistani elaniku seinal...kahtlane, kas meil keegi ära vastas. Enamus pani hea õnne peale Khan:-)
Kasutaja avatar
tauno
Postitusi: 3066
Liitunud: 03.01.2005, 10:27
Asukoht: Vabaduse väljaku trammipeatus

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas tauno »

minu arust jäi mm-il eestlaste poolt vastamata ainult mõni ükskik küsimus... eks see ongi väga erinev, mida inimesed teavad.
Vilniuse Žalgiris
roadrunner
Postitusi: 108
Liitunud: 25.07.2008, 12:01

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas roadrunner »

Arvestades sellise mänguformaadi suhtelist ebapopulaarsust paljude Eesti kilbarite seas, ...[/quote]
Kui suusatamise MK kavva tuli sprint, siis oli alguses palju vingumist just traditsioonilistest suusamaadest - Soomest, Norrast. Nüüd on justkui kõik ära harjunud. Ja kes oleks 10-15 aastat tagasi arvanud, et olümpiamängudel võisteldakse lumelauasõidus ja mägirattakrossis.
illar
Postitusi: 226
Liitunud: 13.04.2009, 21:38

Re: Teadetetahvel 2010

Postitus Postitas illar »

Vastulauseks roadrunner´ile: eks sprint, lumelauakross ja BMX ole tulnud selleks, et näeks rohkem vahetut võistlust. Mälumängu MM-i formaadi puhul on pigem vastupidi, just see vahetu võistlus kipub ära jääma (sellest ka termin kontrolltöö-formaat). Aga ega erinevates saalides korraga mängimiseks ilmselt polegi head formaati võtta, seega ei peaks minu arvates vahetu võitluse (ehk spordimomendi) puudumise tõttu selliseid mänge üleliia palju olema.
Vasta