21. leht 21-st

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 07.01.2012, 20:32
Postitas polt
30.dal veebruaril tulevad. Kubo täna ütles.

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 07.04.2012, 19:28
Postitas Genosse
Paar gastronoomilist küsimust jäid tänaselt Kloostriturniirilt kummitama. Ja tõesti, tõesti, Wikipedia järgi on soppa vulgaarladina ja sop germaani keeltes rasva sisse kastetud leib ning inglise-itaalia-jne. sinepi (moustard siis) nimi tuleb noore veini pärast. Iseasi, kas viimast eesti keeles saab ikka päris õigeks lugeda, kus sinep tuleb ikka otse sinepitaimest. No vähemalt moustard oleks siis pidanud ära mainima
Aga Makaroneesia küsimus oli ikka tõsiselt vigane. Kuna Gran Canaria on võinud oma nime amda kogõigile Kanaari saartele (Islas Canarias), siis Madeira sai vastatud ainult tänu ära toodud pindalale 740 ruutkilti). Gran Canarial näituseks 1560.

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 09.04.2012, 07:49
Postitas Allar Viivik
Tere!

Kui palju oli 7. aprilli 2012 aastal Kloostriturniiril võistkondi? Milline oli esikolmik? Kas keegi teab?

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 09.04.2012, 08:01
Postitas Külaline
8 mansat. Haapsalu ATM, Issanda vits, Noti.Vahed olid esimestel suured.

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 09.04.2012, 08:02
Postitas Külaline
Üsna raske loota, et enne sügist (aasta arvu ei hakkaks siinkohal täpsustama). Detsembrikuu tulemusigi saab lugeda mitte tabelist vaid Pirita lehe artiklist. Aga hea, et Kloostriturniirid ikka toimuvad.

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 17.04.2012, 09:46
Postitas Aare6631
Juba ongi mäng üleval! Küsimused ja vastused said 5-6 failist kokku pandud, tulemus kaalub 21 MB, nii et palun kannatust.

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 17.04.2012, 10:57
Postitas Hallvatt
Tõmbasin faili alla, lasin Adobe Acrobat'il optimiseerida ja saatsin Aarele, eks ta paneb ehk millalgi üles. Suurus 0,7 Mb.

Paar märkust edaspidiseks pika-aegse pre-pressi kogemusega inimeselt:

1) kui te ei kavatse oma wordi faili trükki saata (ja seda te ju ei kavatse), tehke järgnevat:
- klikkige ühel pildil, nii et avaneb pilditööriistade menüü
- vajutage seal ikooni, millel nooled pilti ümbritsevad. Selle nimi on "compress pictures" (mul on ingl. k. versioon, ma ei tea kuidas ta nimi muudes keeltes on)
- Seal tehke (minu ingl. k. versioonil järgi) järgmised liigutused: "Apply" - mummuke "All pictures in the document" ette; "Change resolution" mummuke "Print" ette (see 200 dpi on kena ja väike küll); "Options" linnukesed mõlema asja ette.

2) Kui teil on ka Adobe Acrobat (ehk n-ö profiversioon Acrobatist, mis võimaldab ka pdfide töötlemist, mitte Acrobat Reader), siis tehke järgnevat (jälle ingl. k. versiooni järgi juhised antud):
- menüüribalt valige Advanced / PDF Optimizer
- "Compatible with" aknas võib olla ükskõik mis, see väga ei loe, aga vanemate versioonidega kolleegide huvides võtke 4.0 või 5.0
- Images menüü: linnukesed kõikjale; rippmenüüdest bicubic downsampling; kahel esimesel real pixels/inch kasti kõigepealt 150 ja siis 225; Compression JPEG ja Quality medium, viimasel real samuti bicubic, pixels/inch 300 ja 450 ning Compression CCITT group 4. Kõik need sättungid peaks olema n-ö default ehk standardasetuses juba olemas nii et vaevalt teil midagi eriti muuta tuleb.
- Fonts menüü: ärge tehke midagi
- Clean up menüü: rippmenüüst valik "Compress document structure" ja linnukesed absoluutselt kõikjale

Nr 2-t võib teha ka (ausalt öelda isegi peaks tegema) nr 1 järgi töödeldud failist tehtud pdfiga. Kui teil ent Acrobati ei ole, tehke lihtsalt 1, seegi aitab.

Vahe algse ja lõpliku variandi vahel suuruses on ilmne, samas kvaliteedis te midagi ei kaota.

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 20.04.2012, 21:11
Postitas mhh
Küsimuse 32. Kuidas on nisuterade jahvatamisel saadud kõige jämedama tera ( fraktsiooni ) nimi ? vastusena loen Manna; sellest peenem - jahu. Väheke vaidleks vastu - teraviljade ja ka kaunviljade kõige jämedam jahvatus on kruup, siis tang, siis manna ja lõpuks jahu. Poes saab loomulikult tavaliselt nisu jämedamat fraktsiooni manna näol - see aga ei tähenda, et nisust kruupi või tangu ei võiks teha.

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 20.04.2012, 22:14
Postitas cadman
Ehk on siiski nii, et kruup saadakse tera koorides ning mitte jahvatades. Tanguga oleks kah ehk nõus, aga selle puhul kruup purustatakse. Aga küsimus on jah, millisel meetodil see tera purustatakse ja kas seda saab nimetada jahvatamiseks. Mu meelest saab ja jahu ning manna saadakse tavaliselt sõelumisel. Küimus on pigem jahvatuse peensuses. Põhimõtteliselt sama erinevus, mis filtrikohvi ja kannukohvi vahel. Nisutang on kah täiesti poes olemas.

Re: Kloostriturniir

Postitatud: 19.02.2013, 23:06
Postitas Aare6631
51. Kloostriturniiri küsimuste ja vastuste ning tulemuste lingid leiab kilvalehe avalehe jaanuari kalendrist, samuti altpoolt Kloostriturniiri artiklist.